2017. júl 06.

A Hosszúlépések útja - Györköny

írta: Bodó Kata
A Hosszúlépések útja - Györköny

Az egyik kedvenc alkoholos italom a rosé hosszúlépés. Nevettem is egyet, amikor észrevettem, hogy a következő írásom témájául szolgáló helyszínen van egy ilyen utcanév. Tehát a Paksi járásában találjuk Györkönyt. A település gyönyörű pincefaluval rendelkezik, mely ritkaság számba megy országosan is és emiatt idén Tolnaikummá választották. Június 23-án barátnőmmel jártam itt, ugyanis meghívást kaptunk a Tolna Megyei Önkormányzat vándor-programjára, a "Vár a megye" - Tolnai Megyei Értékek Napjára és a BorMegyetemre.

gyorkony_1.jpg

               Kép: saját

Ezen a programon minden éveben interaktív módon megtudhatjuk, mennyi, "újra felfedezett" értékünk van.  A rendezvényen részt vevő önkormányzatok dolgozói ügyességi versenyen mutatják be, ők mennyit is ismernek ezek közül. Ez és a főzőverseny egy nagyon jó közösségkovácsoló program! Én pedig nagyon szeretek kilátogatni erre a rendezvényre, mert a legtöbb résztvevővel ismerjük is egymást és jókat tudunk beszélgetni!

gyorkony_2017.jpg

               Kép: saját

Szebbnél-szebb kínáló pultok várták a látogatókat, ahol a mezőgazdasági termeléssel, kézművességgel is foglalkozó önkormányzatok mutatták be helyi termékeiket. Szeretem ezeket a termékeket nem csak megvásárolni, de le is fényképezni, mert ha legközelebb ellátogatok az adott településre, akkor tudom, kinél-mit vegyek majd meg. Volt itt többek között cékla- és almacsatni, levendulaszörp, paradicsom püré, befőttek, lekvárok, savanyúságok, szódavizek, szalámik, kolbászok, különféle mézek, sütik, borok, pálinkák, friss zöldségek és gyümölcsök, péksütemények, kézimunkák, fafaragások, virágok, gyógynövény készítmények...egyszerűen minden!

 gyorkony_2.jpg

               Kép: saját

Eljött az ebédidő! Hááát, az a helyzet, hogy kóstolási lehetőségem lett volna tömérdek, de kajálási kapacitásom sajnos igen csak véges! Pedig bárcsak annyit tudtam volna enni, hogy minden önkormányzat főztjét megkóstolhassam! Elhoztam egy "menüsort", amin rajta van, melyik önkormányzat-mit főzött. Egy anyukának, aki megkérdezi a családtól, hogy "na ma mit főzzek?" - kedvenc napi kérdésként, melyre általában az szokott lenni a válasz, hogy "mindegy" és így nincs megkönnyítve a dolga...na neki ez a lista még jól jöhet!

menu_es_terkep.jpg

               Kép: saját

A BorMegyetemen egyébként minden évben Tolna megye bor-kiválóságaival lehet megismerkedni. Vesz az ember egy kóstoló-jegyet és ezért - minimum :D - 8 tételt lehet megkóstolni, közben élvezve a borászok bemutatóját. Sajnos idén nem tudtam ezen részt venni, de mellékelek egy tavalyi hangulatképet Zombáról, ahol épp' Heimann Zoltán mutatja be borát.

heimann.jpg

Látogassatok el a györkönyi Pincefaluba borozgatni egyet! Én is így fogok tenni, de akkor már tuti sofőrrel megyek! Addig is mellékelek Nektek egy térképet a Pincefaluról és linkeket, ahol részletesebben lehet olvasni Györkönyről.

http://www.gyorkony.hu/

http://www.pincehegy.hu/

http://www.pincefalvak.hu/pincefalu/61-gyorkony

Szólj hozzá