Kóstold meg Tolnát

Bodó Kata Blogja

Bohém világ ez :)

2018. február 06. 13:59 - Bodó Kata

Ahogy ígértem korábban, írok Nektek arról a különleges helyről, melynek meglátogatásához frizurát, ruhát választottam egy előző posztomban. Ez lesz a Berekai Art Studio Budapesten.

galeria_7.jpg

Kép: saját - hangulatkép a galériáról és Albert László festményeiről

Képzeljetek el egy gyönyörű, Andrássy úti szalont, ahol lehetőség van a művészetek minden formájával találkozni, legyen az festészet, szobrászat, divat, fotózás, filmezés, zene, tánc, irodalom, színház, filozófia, gasztronómia..egy szóval összművészet. Különleges tárlatvezetés - különleges társaságban - ezzel jellemezhetném, ha röviden akarnám az élményt megfogalmazni. Teljesebben a Berekai Art Studio Facebook oldalán olvashatjátok el a helyszín üzenetét a "Névjegy" fül alatt - érdemes!

galeria_1.jpg

Kép: saját - Kiss Bernadett Vivien énekelt nekünk

A szalon a nevét Berekai Juditról kapta. Ő látja itt vendégül a magyar kortárs művész világ elitjét. Látogatásomkor épp' Albert Lászlónak volt art-deco ihletésű festmény-kiállítása, valamint Kiss Bernadett Vivien énekelt musical részleteket. Kiss Bernadett Viviennel akkor ismerkedtem meg, de még így is sikerült közös témát találnunk. Szó esett operáról, ének-tanulmányokról és mindkettőnk jó barátjáról, Bokor Jutta operaénekesnőről. Ezt követően bejártam a galériát, majd Judittal, Oross Emmerich forgatókönyv író, rendező, producerrel és Pál Evelinnel, a Budapest Art Factory program-koordinátorával teázgattunk és beszélgettünk. Nehéz lenne felsorolni, mennyi témát érintettünk, de például oltári jó élmény volt Szász Endre festőről olyan történeteket hallani mint például egy ajándék Cadillac-sztorija, melyeket Oross Emmerich személyesen élt át vele Hollywoodban.

galeria_2.jpg

                                                      Kép: saját - Berekai Judittal teázunk

És hogy miért írok egy budapesti galériáról Nektek? - kérdezhetnétek Tolna megyei élménybeszámolóként. Válasz: azért, mert Berekai Judit eredetileg szekszárdi és szalonja lehetőséget biztosíthat különleges, Tolna megyei művészek bemutatkozására is. Ő magát fotósként, mecénásként is inspirálják a művészek és rendezvényeinek is ez a célja a közönség számára. A közeljövőben, február 24-én tartanak egy izgalmas programot "It's YOUR World" címmel, melyről részleteket a @bodokatablog Facebook oldalamon láthattok. Annyit itt is elárulok, hogy izgalmas programnak ígérkezik a következő vendégekkel:

kovetkezo_rendezveny.jpg

                     Kép: Facebook https://www.facebook.com/events/336293476853999/

 

Balogh Anna - előadóművész (Bűvészet & Stand up)
Juhász Nikoletta - sminkmester
Kiss Virág - szinkronrendező, szinkron színésznő, parfüm szakértő
Kontur Réka - ékszer és divattervező Kontur Fashion
Kovács Erika - divattervező KE Fashion
Mónáth Éva - fotográfus, EVAM - Divatfotózás a Te stílusodban
Pázmány Patrícia - stylist, Nefrit Stílus
Simon Zsófia - tulajdonos, operatív vezető, Holnap Ott a Bor webáruház
Vincze-Bor Viktória - divattervező Viwine
Vinkovics Zsuzsa - lakberendező VIZSUart

 

Köszönöm Juditnak a privát tárlatvezetést! Sok inspirációt kaptam! Ha további képeket néznétek a Berekai Art Studioról, akkor nézzétek meg a fotóalbumot a @bodokatablog Facebook  vagy a @bodo.kata.25 Instagram oldalamon!

A Berekai Art Studio címe: 1061 Budapest, Andrássy út 17.

Privát tárlatvezetésre Nektek is lehetőségetek van, ha előzetesen időpontot egyeztettek a +36 20 555 5855-ös mobilszámon!

Elérhető Facebookon és Instagramon.

Szólj hozzá!

4 évesek lettünk tegnap!❤️

2018. február 05. 16:29 - Bodó Kata

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

A kép magáért beszél. Bor-vásárlás történik épp' a szekszárdi Tescon belül működő Hun-Cucc helyi termék boltban. Február 3-án, 4-én szerettem volna, hogy Robival kettesben lehessünk otthon, mert most ünnepeltük párkapcsolatunk 4. évfordulóját. Robi szombaton dolgozott volna, de én munka előtt elvittem az autónkat egy fotózásra. Nem gondoltam volna, de sikerült lerobbannom vele a szekszárdi Béla téren. Úgy tűnik, kívánságom meghallgatásra került és így tényleg otthon kellett maradnia. :D Aznap nagyon havazott, úgyhogy hólapátolás után bent pihentünk a házban. Délután feljöttek hozzánk Robi szülei és tök jól elbeszélgettünk. Estére - amíg Robi nekem a készülő honlapomhoz a legjobb honlapszerkesztők közül válogatott - főztem egy finom "rizs-csirkét" (mert azt még nem írtam, hogy kedves párom leginkább csirkét szeret enni rizzsel...úgyhogy ezt kombinálom ilyen-olyan módon). A finom vacsihoz jól esett egy Neiner 2016-os Rozika! Kóstoljátok meg Ti is a szekszárdi borokat!

Szólj hozzá!

Olyan édességet gyártottam, hogy a Robi el fog alélni!

2018. január 20. 20:45 - Bodó Kata

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

Az a helyzet, hogy ha megunjuk a vajas-mézes kalácsot reggelire, átváltoztathatjuk whisky-s sütivé estére! Olyat kreatívoskodtam most este, hogy én, aki nem vagyok nagy süti evő képes voltam hirtelen egy tállal megenni ebből a csodából! Fogtam a fonott kalácsot, felvágtam darabokra, megmerítettem egy pillanatra whisky-s tejben, majd rétegeket képeztem ebből, vanília pudingból, csokimázból, aranymazsolából, dióból (ezt három-négy rétegben ismételtem)....az eredmény....húúúú...az naaagyon finom lett! Próbáljátok ki!

3 komment

Miután @heszakos megcsinálta a hajam, mehettem ruhát választani, hogy megtekinthessem Budapesten a @berekaiartstudio festménykiállítását.

2018. január 14. 12:09 - Bodó Kata

26152377_517580128623832_3348824470713270272_n.jpg_600x600

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

Ákos munkájával megint elégedett voltam. :) Mivel már régóta szerettem volna megnézni egy Szekszárdról elszármazott barátnőm budapesti galériáját, ezért gondoltam megadom a módját és ruhát is választok a kulturális programhoz. Gondolnátok, hogy ezt a hangulatos kis ruhát a helyi hipermarketben találtam? :D A kép jobb alsó sarkában már a galéria padlózatából láthattok egy részletet. Következő posztomban már be is mutatom, hogy is néz ki a galéria.

Szólj hozzá!

Fodrásznál ilyet???

2018. január 14. 11:33 - Bodó Kata

26068697_1994922887434150_6096454915574464512_n.jpg_640x799

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

Van Szekszárdon egy fodrászat, mely' hangulatában, kinézetében is hiánypótló a városban. Többször volt szerencsém itt már frizurát csináltatni Hesz Ákossal, aki fiatal kora ellenére igen ügyes! Nem csak a felfrissített hajammal voltam elégedett, hanem azzal a fejmasszázzsal és azzal a gyönyörű "kávé-alkotással" is, ami még a folyamatot kísérte. Kiváncsiak vagytok melyik ez a fodrászat? :)

Szólj hozzá!

Madáretető - "kézműves termék" made in Keszőhidegkút

2018. január 12. 12:59 - Bodó Kata

madar_0.jpg

Szüleimtől kaptunk Karácsonyra egy madáretetőt. Amikor először megláttuk, kicsit meglepődtünk a méretén, mert akár egy kisebb kutya is elférne benne, de érezhető volt, hogy szeretettel készült és stabil darab....ez olyan, mint a gomba mese...sok jó élőlény a madáretetőben is elfér....reméljük, a macskák azért nem költöznek majd bele :D

Keszőhidegkúti közfoglalkoztatottak készítették, akiket személyesen is ismerek és le a kalappal előttük, hogy ilyen asztalos munkát tudnak csinálni, egyedi, jó minőségű, helyi terméket!

madar_1.jpg

Amikor hazahoztuk, szerencsére nem volt még túl hideg, ezért le tudtuk festeni egy természetes faápoló festékkel és volt ideje megszáradni. A megfelelő helyet is ki kellett találni neki. Lábakon álljon az ablak előtt, hogy jobban lássuk a "jövevényeket"? Vagy hátul legyen a kertben, hogy minél zavartalanabbul tudjanak enni? Végül is egy olyan helyet választottunk neki, ami a megérzéseim alapján jött és utólag a Wikipedia - Madáretetés oldala is megerősített: fához közel, hogy rejtve érezzék magukat a madarak, "nem forgalmas helyen", mégis ablakból jól lássam, ha fogy az eleségük.

madar_2.jpg

Berendeztem a házikót: tettem ki napraforgót, faggyúgolyóban magokat ("cinkegolyót"), vizet. Ezen kívül lehetne még kitenni sótlan szalonnát, faggyút, zabot, diót, földimogyorót, tökmagot, almát, répát és egyéb bogyókat. Úgyhogy a menü még változhat. :D

madar_3.jpg

Az eddigi kaja nekik bejött. :D A kép bal oldalán már láthatók is a cinkék (Szén cinege - Parus major). Nem egyszerű őket telefonnal lefotózni, de majd gyakorlom. :)

madar_4.jpg

Körülbelül egy hét alatt szokták meg a madarak a mi kis "designeses" madáretetőnket. Jól ki is ürült a táljuk, melyet időben észrevettem. Szerencsére fagy még nem volt nálunk, hogy a vizük befagyhatott volna, de azért erre is figyelek majd, ha már kitettem. Ugyanis szomjas is tud lenni egy madár. Ja, azt én is elfelejtettem...és mindjárt pótlom, hogy az itatójukba egy követ tegyek (nem mintha a virágalátét túl mély lenne), hogy még kényelmesebben tudjanak azon állva inni - tudtam meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldaláról (mme.hu). :)

madar_5.jpg

Jöhetnek ismét a cukker madarak! Most, hogy beletettem a követ az itatóba, már láttam is egy erdei pintyet (Fringilla coelebs) és egy kék cinegét (Parus caeruleus). Ahogy Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művében írta: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelidítettél...". A madáretetés távol van a valódi megszelidítéstől, de ha egyszer elkezdtük, akkor kb. márciusig - attól függően, hogy milyen időjárás lesz - ezt az etetést folytatni kell, hogy ne verjük át a madarakat.

 

Szólj hozzá!

Összeállítottam Nektek 2017 általatok legkedveltebb "Top 9" Insta-fotóját. Köszönöm, hogy követtek!

2018. január 03. 12:07 - Bodó Kata

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

1. kép - számomra nagyon fontos, hogy minden nap reggelizzek. Ki sem indulok a lakásból addig sehova, amíg azt a kaját meg nem ettem, amit aznap reggelire kitaláltam. Ez a kaja bármi lehet, ami kicsit sós, kicsit édes, kicsit savanykás és kicsit kesernyés. Mindig belülre figyelek ilyenkor, mert a szervezetem tudja, hogy mire van szüksége, mit kíván. Párom, vagy barátaink, családtagjaink ha látják, hogy miket eszek össze-vissza ilyenkor, időnként elszörnyülködnek, de amikor megkóstolják, mindig rájönnek, hogy nem is rossz a szokatlan dolgokat párosítani. Íme egy példa: pisztáciás felvágott, fűszervajas kenyéren, füstölt házi hurkával, kefirrel, kaliforniai paprikával, trappista sajttal és citromkrémmel utána egy gyümölcsteával. Mindenből egy pici! :D Na mit szóltok? 

2. kép - a "sminkmodell", melyről már írtam Nektek

3. kép - borozgatások a Takler Kúriában - nagyon szeretem ezt a szekszárdi borászatot, mert egy gyönyörű mediterrán helyre emlékeztet. Baráti találkozókra, esküvőre, tárgyalási helyszínre...mindenre alkalmas! :)

4. kép - a szülinapomon átélt élmények hálájául készítettem, melyről már írtam Nektek

5. kép - az ősszel lehetőségem volt picit belekóstolni abba a munkába, amivel szívesen foglalkoznék továbbra is - ez a világban élő magyarság megismerése, segítése, összetartása. Itt épp' előadást tartottam a Körösi Csoma Sándor programos fiataloknak.

6. kép - szivarozás "guywithcigar" társaságában, melyről már írtam Nektek

7. kép - januárban házibuliban jártunk párommal. Zenei ízlésem "mindenevő", mert jelen volt már az életemben rengeteg stílusirányzat (népzene, komolyzene, techno, punk, hippie, indusztriál-metál, dark rock, new wave, dance, alternatív, reggae, rap), így általában bárhol jól tudom érezni magam.

8. kép - ücsörgök a szekszárdi Kilátónál, miután felmásztam a hegyre, de erről is már írtam Nektek

9. kép - Kávézni, sütizni még esőben is jó!

Szólj hozzá!

Karácsonyfa-díszítés az erdészlakban

2017. december 29. 18:12 - Bodó Kata

bodo.kata.25 készítette ezt a képet.

Remélem, jól éreztétek magatokat az ünnepek alatt! Nekünk Robival olyan lett, amilyet nektek is kívántam: tele értékes beszélgetésekkel december 23-27-ig. Sokat utaztunk egyik rokontól, baráttól a másikig és sok finomságot ettünk. Szerencsére én nem szoktam aggódni a rám rakódó kilóktól, sőt, még örülök is neki, ezért nem válogattam a finomabbnál-finomabb magyaros kaják között. Az egyik legjobb élmény az volt, amikor anyukáméknál együtt díszíthettük a karácsonyfát, ezek a képek ekkor készültek.

Szólj hozzá!

Levélhullás a műfenyőnél? Avagy a december 24-ei feladatok :)

2017. december 24. 11:19 - Bodó Kata

Az "erdész lányaként" elképzelhetetlen volt, hogy valaha is műfenyőnk legyen. Minden évben hosszú tűlevelű, feketefenyőnk volt/van, amit apám választ. Ez olyan jól bírja a strapát a lakáson belül, hogy volt, hogy kértük tesómmal, hogy had maradjon a karácsonyfa Húsvétig. Imádom a fenyő illatát, ahogy a meleg szobában a gyantája olvad és illatozik.

karacsony_2.jpg

Kép: saját - Klári mézeskalács fájáról és az elkészült karácsonyfánkról

Na, amikor pár éve panellakók lettünk párommal és igényünk volt már saját karácsonyfára, akkor úgy döntöttünk, veszünk egy műfenyőt. Ilyenem nekem még úgy sem volt soha...meglátom, hogy funkcionál...úgy is mindig sajnáltam szegény fákat, amiért kivágják őket. A megtermelésük munkát ad embereknek, az eltüzelésük pedig szintén hasznos dolog, hőt termel, de az, ahogy egyesek bánnak a maradvány fákkal, pl.: kidobják az ablakon, azt, amit előtte elvileg szeretettel töltöttek, az nekem szörnyű látvány. A mi kis fánk pedig ehhez képest jön velünk az aktuális otthonunkba, Karácsonykor elővesszük, megszeretgetjük, fel- és "le"díszítjük, majd elcsomagoljuk gondosan.

levelhullas_2.jpg

Fotó: saját - Keressük a fácskának a helyét a szobán belül - nem ez lesz :D

A lényeg, amit tapasztaltam a műfenyőről, az tök jó! Elégedett vagyok vele. Bár nincs illata, de nem hullik a levele és az ágait úgy hajtogatjuk, ahogy nekünk tökéletes, így elkerülhetők a családi viták, mint "ne ezt válaszd, mert ennek felemás az oldala!", vagy otthon: "ne így fordítsd, mert ez nem a szebbik fele", stb. A képen az előtte és utána állapotokat lehet látni nálunk.

levelhullas.jpg

Kép: saját - A manó konstatálja, hogy az egész Karácsonyi időszak alatt csak ennyi lesz kb. a műfenyő "levélhullása" :D

Ha pedig fenyő illatot szeretnénk a lakáson belülre, akkor kimennék a fenyőfaárushoz és vennék/kérnék egy-két levágott ágat és vázába tenném.

levelhullas_4.jpg

Kép: saját - Az idén is gyönyörű lett a kis fánk!

Ezúton kívánok Mindenkinek jó karácsonyfa díszítést!

Szólj hozzá!

Szívből élek! - szívből remélem

2017. december 21. 18:02 - Bodó Kata

szivbol_elek.jpg

Fotó: saját - Fadd-Domboriban a Street Car Autóstalálkozóról és Szekszárdon, kertünkben barátokkal, valamint a Szüreti Fesztiválon

Kedves Olvasóim!

Fél éve, hogy nem írtam Nektek hosszabb szöveget. Most elmesélem pár cikkben, hogy mik is történtek ennyi idő alatt velem. Először is egy olyan írásomat osztom meg veletek, amit még augusztusban kezdetem el írni:

2017. augusztus

Nem lakom olyan helyen, ahol nincs jó érzésem és mely csak "praktikus"!

Nem vállalok el olyan munkát, mellyel kapcsolatban nincs jó érzésem!

Nem vállalok el olyan munkát, mely nem ad az embereknek, hanem elvesz tőlük!

Nem csinálok tovább egy munkát, ha már nem tudok vele azonosulni és szívvel-lélekkel csinálni!

Hogy ezeket miért írtam le? Mert kb. egy hónapja tudjuk párommal, hogy el kell költöznünk az albérletünkből, mert a bérelt lakásunkat eladták. Egyik szemünk sír, a másik nevet, mert imádtunk Szekszárd központjában, ebben a lakásban élni, másrészről meg mindketten szeretjük a változatosságot, az új környezet berendezését. Maximum új lakást találni "egy kis" izgalommal jár. Ugyanis itt az albérletek elképesztő gyorsasággal telnek be és az árak pár hónapja, ilyen-olyan okokból kicsit elszálltak. Mivel nem szeretnénk irreális árakat kifizetni és munkáink kötetlenek, ezért bárhol élhetünk. Ekkor vetődött fel az az ötlet, hogy költözzünk pesti házunkba, nagynénémékhez. Ahogy ezt mindketten elkezdtük gondolati energiával tölteni, úgy kapott párom is és én is ilyen-olyan munkaajánlatokat Pesten, de csak éreztük, hogy valami nem stimmel, a "felköltözéssel" kapcsolatban mintha a fogunkat húzták volna. Mire felmentünk Pestre a jól hangzó munkaajánlatokból más lett, mint amit ígértek és a főváros olyan arcát mutatta, ami miatt elég gyorsan eldöntöttük, hogy eszünk ágában sincs ott élni! Gyerekként még izgalmas a főváros, 20-30 évesen még elképesztően jók a szórakozási lehetőségek, de most, így 30-on túl már csak ügyet intézni jó "fent" nekünk. Meg egyébként is! Hogy írnék Pestről Tolna megyei élményeket!!!??? - mint ahogy azt a blog témájának kitaláltam.

autozas.jpg

                                                Fotó: saját - Autózunk

Érdekes dolog történt már Pestre érkezésünk előtt. Amikor haladtunk "felfelé" az autópályán reggel, már akkor kapott párom egy elég jó, szekszárdi munkaajánlatot. Fel is tettük magunknak a kérdést: most tesztel minket az univerzum, hogy tényleg elég komolyan el akarunk-e kerülni Szekszárdról, vagy mi ez??? Na mindegy, majd meglátjuk, mi lesz a mai napunk végeredménye és úgy is érezni fogjuk, hol és mit szeretnénk csinálni. Mivel úgy alakultak a dolgok, ahogy feljebb írtam, elhatároztuk, hogy visszaérve Szekszárdra le is beszéljük az otthoni melót Robinak. Jól is sikerült. Már csak az a kérdés, hol fogunk lakni? Ahhoz, hogy ezt átbeszéljük, beültünk egy helyi étterembe. Egyszer csak egy rokonunk Jófogáson küldött egy albérlet-hirdetést. Robi egyből beleszeretett, én pedig nem mertem elhinni, hogy itt is lakhatnánk. Még akkor este felmentünk autóval kívülről megnézni. 

kilatonal.jpg

Fotó: saját - sétáim során panoráma a Kilátótól

Ez az albérlet egy "örök panorámás" ház. Azért is érdekes az, ahol van, mert én korábban arra szoktam sokat sétálni és mindig álmodoztam róla, hogy a városon belül, egy jó kilátású helyen - azon a környéken - élhessek egyszer. Robi pedig arra vágyott, hogy végre házban lakhasson, ahol nyugalomban, csendben, szeretetben élhetünk és van kert és terasz és...még sorolhatnám!

ibolya_utca.jpg

                                           Fotó: saját - sétáim során kilátás az Ibolya utcából

A lényeg, hogy mintha nekünk találták volna ki ezt a házat, ezért másnap fel is kerestük a tulajdonosokat. A fiatal párral beszélgettünk egyet és nagyon szimpatikusak voltunk egymásnak. Én dilemmáztam később picit rajta, hogy ha két munkahelyem lenne egy ígéret szerint, akkor nem fogok tudni annyit foglalkozni a ház körüli teendőkkel, mint kellene és egyébként is csak egy autónk van, amit pedig Robi használ, nem fogok tudni könnyen lejárni a hegyről dolgozni. Ezért a biztonság kedvéért még megnéztünk pár lakást a belvárosban. Nézegettük őket, figyeltük az érzéseinket és érdekes jeleket kaptunk. Volt, ahol a lakás nem tetszett, volt, ahol a főbérlő viselkedett furán és végül a fentebb írt háztulajdonosok direkt "kérték", hogy mi legyünk a bérlőik!

szekszardi_bor.jpg

     Fotó: saját - erre a végeredményre koccintani kellett egyet egy Bodri Rozival és egy Tüske Rozéval!

A lényeg a lényeg, hogy az univerzum nem engedi, hogy rossz irányba haladjunk...bár aggyal képesek vagyunk ezeket a jeleket felülírni/figyelmen kívül hagyni, mégis érdemes úgy cselekedni, ahogy a szívünk diktálja és ahogy jónak érezzük. Megéri! Vágyaink folyamatosan megvalósulni látszanak és mivel Robival közös karmát futunk, egy irányba nézünk, ezért együtt élhetjük meg ezeket az "ajándékokat".

A folytatásban: milyen is a ház, valamint milyen feladataim lettek és nem lettek :D

Szólj hozzá!